Gör din egen sylt eller marmelad på ett enkelt sätt
Att göra sin egen sylt eller marmelad är jätte enkelt, gott och framför allt kul att ge bort som en present och man slipper alla konserveringmedel som finns i livsmedels butikerna. Första gången jag gjorde marmelad köpte jag frysta jordgubbar och det blev jättegott. Senast när jag gjorde samma sak använde jag mig utav grannens enorma rabarber och det blev kanonbra, dem blev dessutom super glada. Vem blir inte glad av att få hemmagjord marmelad av sina egna rabarber som grannen har gjort? För att piffa upp marmelad eller sylt burken brukar jag göra en fin etikett och sen skriva på så att det blir lite personligt. Jag tycker att det inte är någon skillnad på sylt eller marmelad så man får helt enkelt själv avgöra vad det ska vara. När man använder sig utav tex äpplen eller rabarber ska man tillsätta citronsaft annars blir marmeladen brun och tråkig och med citronsaft så behåller man den fina färgen.
Receptet ger ca 1 liter
1 kg bär eller frukt
1 kg syltsocker (om man inte vill ha den så söt så minskar man bara mängden syltsocker)
Lite citronsaft
Hur ska man göra?
Börja med att rensa bären/frukten och dela stora bitar så att dem blir mindre
Häll frukten/bären i en stor kastrull och tillsätt syltsockret samt lite citronsaft om du använder dig utav äpplen eller rabarber
Låt koka i ca 5 min och skumma väl
Mixa eventuellt om det fortfrande är stora bitar, häll upp i rena burkar och förslut. Förvaras mörkt och svalt!