bakamedbea.blogg.se

Mitt stora intresse är att baka så i denna blogg kan ni följa mig genom mitt bak, jag ska ge tips och ideer på hur baket blir ännu bättre och framför allt godare! Jag ska även dela med mig av recept och ge tips på bra redskap. Enjoy!

Hallon och toscapaj

Publicerad 2012-10-20 16:29:00 i Baka, Paj,

 Idag har jag bakat en vrålgod paj som jag ska bidra med till kvällens gå bort middag. Den är enkel att göra och man spar en massa tid på att göra pajskalet dagen innan.
 
Receptet ger en 12 bitar
 
Pajdeg
125 g smör
1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
 
Fyllning
600 g osockrade frysta hallon
3 msk potatismjöl
 
Toscatäcke
75 g smör
200 g flagad mandel (motsvarar 4 paket på 50 g st)
2 dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk mjölk
1 msk vaniljsocker
 
Hur gör jag?
Kör samman degen i en matberedare, tryck ut den i i en form med löstagbara kanter och låt vila minst 30 min i kylen.
Blanda under tiden alla ingredienser till toscan i en kastrull förutom vaniljsockret, låt koka någon minut under omrörning, tag av från värmen och i med vaniljsockret.
Sätt ugnen på 200 grader, nagga pajskalet och klä kanterna med folie (då minskar risken för att kanten sjunker ihop) och grädda mitt i ugnen ca 10 min tills det har fått lite färg, låt svalna.
Blanda frysta hallon med potatismjölet och fördela i pajskalet, häll över toscasmeten och grädda mitt i ugnen ca 20 min, låt pajen svalna och servera med vaniljglass. PS om man vill kan man värme pajen lite och sen ha kall glass till.
 
                                                                         
 

Hallonpralin

Publicerad 2012-10-14 17:11:35 i Choklad, Praliner,

Det andra vi fick göra var hallonpraliner där man fick lära sig att temperera och allt. Jag tog tyvärr inga bilder på alla momenten men här är en bild på slut resultatet :) dem kanke inte är jättefina men fina för att vara första gången! Nu ska jag skaffa pralinformer så jag kan göra detta hemma :)
 

Chokladtryfflar

Publicerad 2012-10-14 17:07:22 i Choklad,

 
Idag har jag varit på en chokladpralin och tryffelkurs på Medborgarskolan. Kursen pågick i 4 timmar och man lärde sig otroligt mycket men det var så himla kul. Det första vi fick göra var chokladtryffel som jag valde att smaksätta med havssalt och kanel,kardemumma som sen rullades i kakao(jag tycker praliner är godare) man kan smaksätta hur man vill, OM man skulle vilja ha apelsintryffel kokas och reduceras saften av en halv apelsin till hälften och blandas med grädden  
 
Grundsmet
140 g choklad
15 g smör
1,5 dl vispgrädde
1/2 tsk flytande honung
 
Finhacka chokladen och lägg i en bunke
Koka upp gräddeen, tillsätt honung och häll över chokladen, tillsätt smöret i små klickar och låt smälta utan att röra. Blanda försiktigt till en jämn och fin smet. Låt svalna i rumstemperatur och blanda i önskad smaksättning, ställ sen i kylen för att stelna, forma till runda tryfflar och doppa i kakao
Tips; för att det inte ska bli en massa klumpar av kakao lägg kakao i en plastpåse med tryfflarna och skaka om, då blir dem jämt fördelade.
 
 

Hallonmousse

Publicerad 2012-10-13 17:09:00 i

 
Första gången jag gjorde en mousse blev den för lös så jag har letat efter en mousse som håller i konsistensen och nu har jag hittat ett recept som var väldigt enkelt och gav ett bra resultat. Receptet är hämtat från en blogg men jag har gjort om det lite. Hela tanken var att göra en kladdkaka och sedan fylla med moussen (den varianten kom ifrån mammas tartor bloggen)men resultatet blev inge bra så därför lägger jag inte upp några bilder på tårtan utan endast på moussen. 
 
Receptet räcker till ett lager mousse med en tårtform på 24 cm.
450 g djupfrysta hallon
En skvätt vatten
1/2 dl socker
1 gelantinblad
3 dl vispgrädde
 How to
Blötlägg gelantinbladet i kallt vatten
Vispa grädden så att den blir fast
Koka upp hallonen med sockret och vattnet en stund
Sila den varma puren så att man får bort kärnorna och tillsätt gelantinbladet, låt puren svalna något vänd sedan ner i grädden, klart!
Ps; eftersom moussen innehåller gelantin så kan moussen bli väldigt fast men då är det bara att röra runt i den så blir den lite lösare.
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Beatrice

Hej vad kul att du har hittat hit! Mitt namn är Beatrice Holmström jag är 20 år och bor i Stockholm. Jag jobbar deltid inom bageri/konditori på en cateringfirma och min stora dröm är att bli konditor.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela